5 dietetycznych zasad, o których warto pamiętać zimą
Prawidłowa dieta może pomóc zdrowo i miło przetrwać zimę nie rezygnując z biegania. Uprawianie sportu w trudnych warunkach, przy niskich temperaturach jest wyzwaniem zarówno dla głowy jak i ciała. Nie pozostajemy jednak bezradni, a kilka tipów od pani dietetyk Katarzyny Kosińskiej, z pewnościa pomoże nam w przetrwaniu zimy.
Biegacz w diecie zimowej powinien pamiętać przede wszystkim o tym aby jedzenie było wartościowe i odżywcze. Należy sięgać po przetwory, kiszonki oraz mrożonki, które dostarczą mu dodatkową porcję witamin brakujących w ,,zimowej’’ żywności. Jeśli biegamy na zewnątrz nie zapominajmy o właściwym ogrzewaniu się także pożywieniem, sięgajmy po ciepły posiłek oraz produkty i przyprawy rozgrzewające, które ochronią biegacza przed wychłodzeniem a co za tym idzie obniżoną odpornością.
Do diety na zimę warto dodać witaminę D, której brakuje nam przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym gdy brakuje nam słońca. Możemy także sięgnąć po większe dawki witaminy C, które zwiększą odporność i ułatwią regenerację organizmu,a także kwasy omega-3 ułatwiające przyswajanie witamin i ważnych składników odżywczych.
Kiszonki to naturalny probiotyk. Oczywiście najlepszym wyborem będą kiszonki domowe: kapusta, ogórki, czosnek, marchew, cukinia i inne warzywa i owoce, które jesteśmy w stanie sfermentować. Jeżeli nie domowe, warto kupować u sprawdzonego źródła i sprawdzać czy producent podczas procesu kiszenia nie używał kwasów, które przyspieszają proces.
Gdy dostęp do świeżych sezonowych warzyw i owoców mamy zimą mocno ograniczony, nic nie sprawdzi się lepiej niż ich mrożone odpowiedniki. Warzywa i owoce właściwie mrożone i przechowywane zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, dlatego nie bójmy się po nie sięgać.
Biegacze powinni sięgać po przyprawy, które ułatwiają przemianę materii i wspomagają odporność organizmu takie jak imbir, cynamon, curry, czosnek czy chilli.
Przede wszystkim posiłek musi być ciepły, rozgrzewający oraz zawierający zarówno węglowodany, białka i tłuszcze aby uzupełnić wszystkie niezbędne składniki po treningu, zapobiec utracie mięśni i zapewnić właściwą regenerację organizmu.
Nie możemy zapomnieć także o drogocennych warzywach i owocach najlepszych zimą takich jak buraki, dynia oraz cytrusy.
Dziękujemy dietetyk enel-sport pani Kasi Kosińskiej, a od redakcji polecamy dodatkowo picie regularne naparu rozgrzewającego:
- plastry cytryny i pomarańczy
-tarty, świeży imbir
- goździki
- miód
-ulubiona herbata - opcjonalnie
Składniki zalewamy wrzątkiem i parzymy!