Co jeść przed bieganiem? 6 przepisów na zdrowe przekąski
Przed bieganiem można sięgnąć po zbożowego batonika ze sklepu, jednak są rozwiązania o wiele zdrowsze i co równie ważne - smaczniejsze. Oto 6 prostych przepisów dla biegaczy (i nie tylko!).
Batonik z daktylami, gruszką i imbirem
Domowe batoniki nie wymagają ani dużo wolnego czasu, ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Za to przygotowanie ich dostarcza wiele satysfakcji!
Składniki:
1 szklanka namoczonych daktyli bez pestek
1 gruszka z wyciętym gniazdem nasiennym
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
¼ szklanki dowolnych, pokruszonych orzechów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do głębokiego naczynia, zmiksuj blenderem. Powstałą masę rozłóż na blacie, rozwałkuj, pokrój na paski. Ostrożnie przełóż do pojemnika wyłożonego folią i umieść w zamrażalniku. Po kilku godzinach będziesz mógł cieszyć się zwartymi batonikami domowej roboty.
Ekspresowe lody bananowe
Banan to flagowy owoc biegacza. A te lody, to banan w nowej, rewolucyjnej postaci.
Składniki:
Banany
Wykonanie:
Banany włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Wyciągnij, następnie zmiksuj blenderem. Lody gotowe!
Do zmiksowanych bananów możesz dodać dowolne, również zmrożone owoce: truskawki, jagody, morele.
Owsianka z miodem i owocami
Przed bieganiem odpuść sobie ciężkie, kleiste owsianki na mleku. Zamiast tego przygotuj sobie jej lekką, ale energetyczną wersję.
Składniki:
½ szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka miodu
Dowolne bakalie (rodzynki, suszone daktyle, morele, jagody goji, orzechy). W sezonie letnim warto postawić świeże owoce: truskawki, jagody, brzoskwinie, jabłka.
Wykonanie:
Płatki owsiane ugotuj (w przypadku płatków błyskawicznych, jedynie zalej wodą). Po zdjęciu z ognia,
Energetyczny koktajl
Ten miks składników, to energia w czystej postaci. A do tego aby go przygotować, potrzebujesz dosłownie chwili.
Składniki:
1 banan
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka soku z cytryny
niewielki pęczek natki pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, zmiksuj blenderem.
Owocowa „kanapka”
Jakkolwiek absurdalnie to brzmi, kanapka z owoców to istny raj dla podniebienia. Stanowi źródło węglowodanów, witamin, dodatkowo nawadnia organizm. I najważniejsze: jest banalnie prosta jeśli chodzi o wykonanie!
Składniki:
1 jabłko
1 łyżka masła orzechowego
Garść borówki amerykańskiej lub jagód
Wykonanie:
Jabłko pokrój na ćwiarki lub grube plastry. Każdy kawałek posmaruj masłem orzechowym, posyp borówkami lub jagodami. Na koniec możesz posypać cynamonem.
Jaglane kulki nocy
Kulki mocy, to już gruby kaliber. Żeby je przygotować, trzeba poświęcić trochę czasu i energii, ale jeśli to zrobisz – nie pożałujesz.
Składniki:
¾ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
2 łyżki kakao
Garść rozdrobnionych migdałów
Dowolny słodzik: miód, stewia, ksylitol (ilość: w zależności od upodobań)
Wykonanie:
Ugotuj kaszę jaglaną. Poczekaj, aż kasza wchłonie całą wodę. Jeśli nie – odlej ją. Oddziel część płatków kokosowych, resztę wrzuć do miski. Wymieszaj z resztą składników, aż powstanie gęsta masa. Uformuj kulki i obtocz pozostałymi wiórkami.
Kulki są gotowe do spożycia. Doskonale smakują też jako lekko schłodzone.