Świąteczna dieta biegacza. Zamień barszcz z uszkami na krem z buraków!
Chcecie podczas Świąt zachować formę i ciężko wypracowany niski procent tkanki tłuszczowej? Spróbujcie naszej alternatywy dla klasycznego barszczu z uszkami - Kremu z buraków z fetą i kolendrą.
Zaleta? Czas wykonania - 40 minut :)
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki
- 3 ząbki czosnku
- jedna mała cebula
- mała marchew
- ćwiartka selera
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kostka bulionu warzywnego
- świeża kolendra
- orzechy ziemne (mogą być dowolne)
- sól
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Buraki obmyj i owiń w folię aluminiową, obierz czosneki cebulę z łupinek i wszystko wsadź do piekarnika na 30 minut . W międzyczasie sprawdzaj jak miekkie stają się buraki.
3. Obierz marchew i seler i zetrzyj je do garnka.
4. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie.
5. Po upieczeniu dodaj do garnka czosnek i cebulę, a buraki schłodź i zetrzyj do garnka.
6. Całość zalej gorącą wodą (możesz ją zagotować w czajniku) i dodaj kostkę warzywną oraz cukier.
7. Wszystko gotuj przez kilkanaście minut na wolnym ogniu.
8. Zblenduj całość na gładki krem.
9. Dopraw wedle uznania.
10. Całość rozlej do misek i udekoruj świeżą kolendrą, pokruszoną fetą oraz orzechami.
11. Delektuj się świeżym, lekkim kremem z buraków o niesamowitym i bogatym smaku, a niskiej kalorycznośći :)