3 ulubione przepisy ligobiegowiczów
W styczniu ogłaszaliśmy konkurs, w którym do wygrania były zupy firmy Eat Me. Aby wziąć udział w konkursie, trzeba było wysłać przepis na swoją ulubioną zupę. Oto zwycięskie przepisy!
Zupa dyniowo-ziemniaczana z mleczkiem kokosowym - przepis Marcina Wysockiego
W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy:
- 2 ząbki czosnku
- pokrojone 2 ziemniaki
- 1 cebulę.
Wszystko przyprawiamy białym pieprzem i solą himalajską a następnie zalewamy ekologicznym bulionem warzywnym i gotujemy do rozmieknięcia warzyw. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (1kg) i dolewamy mleczka kokosowego i czekamy aż wszystko zmięknie. Następnie przyprawiamy naszą zupę świeżo startą gałka muszkatołową i imbirem, chilli, curry oraz odrobina cynamonu i za pomocą blendera robimy z tego krem. Zupę podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego i prażonymi na patelni pestkami dyni :)
Pycha!
Barszcz ukraiński - przepis Iriny Hulanickiej
Składniki:
- Buraki czerwone - 1-2 sztuki
- Mięso wołowe lub wieprzowe - 0,8 kg
- Kapusta - ok. 300-400 gramów
- Marchewka - 2 sztuki
- Ziemniaki: 5 małych bulw
- Cebula - 2 główki
- Cytryna
- Olej słonecznikowy - 30-40 ml
- Bekon (boczek)- około 50 gramów
- Koperek i liście pietruszki
- Czosnek 1-2 ząbki
- Pomidory bez skóry - 3-4 sztuki.
Przygotowanie:
1. Ugotować bulion - ok. 2 godziny. 2. Pokroić marchewkę i cebulę w małe kostki, podsmażyć na oleju przez 5 minut, następnie dodać pomidory i gotować jeszcze przez 5 minut. 3. Buraki trzeć na średniej tarce, włożyć do osobnego naczynia, posolić, wycisnąć sok z cytryny (można go zastąpić octem). Odstawić na 20 minut, następnie dodać do gotowanych warzyw i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. 4. Odsączamy gotowany bulion i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso posiekaj na małe kawałki. Gotować około 10 minut, następnie dodać drobno pokrojoną kapustę i pokrojone mięso, gotować na dużym ogniu przez następne 5-7 minut. 5. Przyprawa z bekonu: drobno posiekaj bekon (boczek), dodać czosnek i rozcierać w moździerzu. 6. Dwie minuty przed gotowością do zupy dodać gotowane na warzywa. 7. Odstawić zupę z ognia i dodać przyprawę z bekonu. 8. Podawać barszcz na co najmniej 6 godzin później - nie podawać go bezpośrednio po ugotowaniu.
COCO DAL BATAT - przepis Sebastiana Wiktorskiego
Składniki:
- 300 g batata
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 1 pierś kurczaka
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oliwy P
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki kolendry (rozdrobnionej)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę batata. Podgrzewając na niewielkim ogniu dodać obrany i zgnieciony czosnek oraz przyprawy. Wszystko przemieszać i jeszcze przez 2-3 minuty smażyć. W międzyczasie do wrzącego bulionu wrzucić uprzednio wypłukaną soczewicę i gotować przez około 10 minut. Do gotującego się bulionu dodać batata z przyprawami oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez kolejne 10 minut. Podawać z mlekiem kokosowym (około 1,5 łyżki na średniej wielkości miseczkę). Smacznego :)