Kuchnia biegacza. Te produkty warto jeść jesienią i zimą

02.12.2017

istock-826292002

Trenując intensywnie jesienią i zimą, nasz organizm domaga się nieco innej diety, niż podczas ciepłych miesięcy. Potrzebuje energii, co nie oznacza, że możemy w tym czasie bezkarnie objadać się słodyczami. Co więcej, aby móc przygotować solidną bazę pod sezon wiosenny, musimy zadbać o dużą dawkę wartości odżywczych. Jak zatem zdrowo się odżywiać i nie zbankrutować? Podpowiadamy.


Zielone warzywa 


Zielone warzywa to skarbnica zdrowia i nie ma w tym cienia przesady. Zawierają m.in. żelazo, potas, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C. 

Dlatego warto sięgać po świeży szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, rzerzuchę, szczypiorek czy koperek. Jak je jeść? Zieleninę możesz dodawać do zup, kanapek, świetnie smakują też w warzywno-owocowych koktajlach. Wystarczy, że zblendujesz solidną porcję szpinaku z bananem, gruszką i jabłkiem i masz gotowe śniadanie. 

Kiełki

Kiełki można obecnie dostać w każdym supermarkecie, jednak są dosyć drogie. Dlatego warto hodować je w domu. To nic trudnego. Wystarczy mieć kiełkownicę (koszt ok. 30 zł) i ziarna do kiełkowania. Wysypujemy ziarenka, regularnie je podlewamy i po 3-5 dniach zbieramy plony. I to jakie! Pełne fosforu, wapnia, żelaza, magnezu. Kiełki możemy dodawać do kanapek, sałatek, a także posypywać nimi zupy. 

Warzywa strączkowe

Strączki znane są głównie wśród wegetarian. A szkoda, bo są bardzo odżywcze, a dodatkowo można z nich wyczarować całą gamę niesamowitych potraw. Zawierają żelazo, potas, cynk, witaminy z grupy B. W połączeniu z kaszą lub żytnim pieczywem, tworzą pełnowartościowe białko. 

Warto też sobie uświadomić, że warzywa strączkowe, to nie tylko fasola. To także ciecierzyca, soczewica, groch, soja, bób. Można je wykorzystywać jako element farszu do pierogów czy naleśników, element sosów warzywnych, zapiekanek, wegetariańskich pasztetów. 


Rozgrzewające przyprawy

Jesień i zima, to czas na imbir, cynamon, kardamon, anyż, goździki, kurkumę, czarnuszkę, curry, paprykę, czosnek. Dodają nie tylko smaku i potrafią rozgrzać, ale również mają wiele zdrowotnych właściwości m.in. wzmacniają odporność organizmu, pomagają pozbywać się wolnych rodników, ułatwiają trawienie. 

Nadają się nie tylko do obiadów. Np. po długim wybieganiu w mrozie, warto w domu zaserować sobie domowy izotonik: woda wymieszana z miodem, cytryną, plasterkami imbiru. 

Warzywa jako główny składnik rozgrzewających zup

Zupa dyniowa, soczewicowa, porowa, szpinakowa, fasolowa, batatowa, kalafiorowa - to wszystko jest dostępne zimą. Wystarczy tylko przejść się do warzywniaka i zrobić porządniejsze zakupy. Dodatkowo przygotowanie takiej zupy jest banalnie proste i tanie. Kwestia ugotowania danego warzywa oraz pietruszki, marchewki, dodania przypraw i np. oleju rzepakowego. Warto wszystko zmiksować na zupę krem. Do tego dorzućmy kaszę i mamy pożywny oraz rozgrzewający posiłek. 

Kasze

To kolejna grupa produktów roślinnych, bogata w żelazo, potas, błonnik, witaminy z grupy B.
Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, orkiszowa, bulgur, amarantus. Do wyboru, do koloru i do smaku. Kasza jest naprawdę niezastapiona, szczególnie jesienią i zimą. Dodatkowo jest naprawdę tania. Można ją przyrządzać na słodko (może prócz gryczanej) oraz na słono. Warto łączyć ją z warzywami strączkowymi, wtedy otrzymujemy bardzo odżywczy posiłek. 

Kiszonki

Kiszonki to naturalny probiotyk, który pomoże Ci nie opuścić ani jednego treningu. Są źródłem kwasu mlekowego - substancji, która wzmacnia wzmacnia układ odpornościowy orgaznimu. Zawieraja ponadto witaminy z grupy B, witaminę C, a także nieco magnezu, wapnia, fosforu, potasu. Dodatkowo kiszony ogórek czy kapusta są sycące, a przy tym niskokaloryczne. 

Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe, takie jak buraki, marchew, pietruszka, seler, por jesienią i zimą są bardzo tanie, a przy tym bardzo bogate w składniki odżywcze. Świetnie smakują zapieczone z dodatkiem ziół i rozgrzewających przypraw oraz polane olejem rzepakowym lub można ich użyć podczas przygotowywania warzywnych zup. 

KALENDARZ
Grudzień 2017
pon wt śr czw pt sob nd
1
4
8
11
12
15
18
19
22
24
25
26
29
Brak biegów w tym dniu
Pełny kalendarz
Polecane biegi
Partnerzy:

JabraSQN
Partnerzy medialni:

bieganie.pl
Partner techniczny:

enduhub

Krok 1

Podaj podstawowe dane o biegu

NAZWA BIEGU*

WYBIERZ DYSTANS*
(możesz wybrać więcej niż jeden)

WYBIERZ DATĘ BIEGU*

GODZINA ROZPOCZĘCIA ZAWODÓW*

:

MIEJSCOWOŚĆ*

STRONA WWW BIEGU

Zaloguj się do serwisu

Logując się przez Facebook akceptujesz regulamin.
Albo użyj swojego loginu i hasła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Przypomnij mi hasło

Przypomnienie hasła

Zarejestruj się

Rejestrując się przez Facebook akceptujesz regulamin.
Albo użyj formularza
Hasło musi składać się z min. 6 znaków, max. 30 znaków i musi zawierać cyfry, litery i duże litery.