Co jeść na tydzień przed maratonem? - porada eksperta
22.12.2023
Maraton to prawdziwe sportowe święto, to zwieńczenie wilelu miesięcy przygotowań, warto przygotować się jak najlepiej, także pod względem dietetycznym. W pierwszych dniach ostatniej prostej przed maratonem warto postawić na produkty o wysokiej zawartości białka, a mniejszej węglowodanów i tłuszczy - dni zmniejszonej ilości dostarczanych węglowodanów, przyczynią się do zwiększenia produkcji glikogenu, co będzie miało pozytywny wpływ na dzień startu.
Ze względu na długość wysiłku, w ostatnich trzech dniach powinno skoncentrować się na spożywaniu dużej ilości węglowodanów - to będzie najlepsze źródło enegii na 42 kilometry.
Produkty, które warto spożywać:
- makarony
- ryż
- płatki owsiane
- pieczywo
- dżemy
- galaretki
Na dzień przed maratonem warto zrezygnować z owoców - są źródłem błonnika, który może przyczynić się do bólów brzucha.
Na pewno nie warto eksperymentować i włączać do diety nowych produktów - te mogą spowodować problemy żołądkowe.
Dzień przed biegiem warto zafundować sobie "pasta party" :)
Bardzo ważnym aspektem jest odpowiednie nawodnienie - zapewni to dobre samopoczucie na docelowy start.
Obraz em te z Pixabay
Ze względu na długość wysiłku, w ostatnich trzech dniach powinno skoncentrować się na spożywaniu dużej ilości węglowodanów - to będzie najlepsze źródło enegii na 42 kilometry.
Produkty, które warto spożywać:
- makarony
- ryż
- płatki owsiane
- pieczywo
- dżemy
- galaretki
Na dzień przed maratonem warto zrezygnować z owoców - są źródłem błonnika, który może przyczynić się do bólów brzucha.
Na pewno nie warto eksperymentować i włączać do diety nowych produktów - te mogą spowodować problemy żołądkowe.
Dzień przed biegiem warto zafundować sobie "pasta party" :)
Bardzo ważnym aspektem jest odpowiednie nawodnienie - zapewni to dobre samopoczucie na docelowy start.
Obraz em te z Pixabay