Co jeść na tydzień przed maratonem? - porada eksperta

22.12.2023
Maraton to prawdziwe sportowe święto, to zwieńczenie wilelu miesięcy przygotowań, warto przygotować się jak najlepiej, także pod względem dietetycznym. W pierwszych dniach ostatniej prostej przed maratonem warto postawić na produkty o wysokiej zawartości białka, a mniejszej węglowodanów i tłuszczy - dni zmniejszonej ilości dostarczanych węglowodanów, przyczynią się do zwiększenia produkcji glikogenu, co będzie miało pozytywny wpływ na dzień startu.
Ze względu na długość wysiłku, w ostatnich trzech dniach powinno skoncentrować się na spożywaniu dużej ilości węglowodanów - to będzie najlepsze źródło enegii na 42 kilometry.
Produkty, które warto spożywać:
- makarony
- ryż
- płatki owsiane
- pieczywo
- dżemy
- galaretki

Na dzień przed maratonem warto zrezygnować z owoców - są źródłem błonnika, który może przyczynić się do bólów brzucha.

Na pewno nie warto eksperymentować i włączać do diety nowych produktów - te mogą spowodować problemy żołądkowe.
Dzień przed biegiem warto zafundować sobie "pasta party" :)

Bardzo ważnym aspektem jest odpowiednie nawodnienie - zapewni to dobre samopoczucie na docelowy start.

Obraz em te z Pixabay
KALENDARZ
Kwiecień 2024
pon wt śr czw pt sob nd
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
29
30
Brak biegów w tym dniu
Pełny kalendarz
Polecane biegi
Partnerzy:

OSHEE
Organizator:

Partner techniczny:

enduhub

Projekt jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki.

Krok 1

Podaj podstawowe dane o biegu

NAZWA BIEGU*

WYBIERZ DYSTANS*
(możesz wybrać więcej niż jeden)

WYBIERZ DATĘ BIEGU*

GODZINA ROZPOCZĘCIA ZAWODÓW*

:

MIEJSCOWOŚĆ*

STRONA WWW BIEGU

Zaloguj się do serwisu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Przypomnij mi hasło

Przypomnienie hasła

Zarejestruj się

Hasło musi składać się z min. 6 znaków, max. 30 znaków i musi zawierać cyfry, litery i duże litery.